Długo by opowiadać o tym programie opartym na licencji GPL stworzonym jako alternatywa do płatnego adobe photoshop czy corel draw. Pierwszy raz spotkałem się z nim jakieś hmm.. 3 lata temu. Pierwsze wrażenie: fajny ale nie pozbawiony błędów o ile działał świetnie na linuksie o tyle na windowsie potrafił się wysypywać i to w bardzo nieoczekiwanych momentach. Całe szczęście, że wzięła sie za niego grupa programistów którzy ulepszali go z każdą wersją. Obecnie jest jednym z lepszych programów do grafiki rastrowej oferuje wiele możliwości jest kompletnie za darmo a ilość tutoriali i stron o dotyczących "gimpowania" rośnie z dnia na dzień.
Co zatem można stwierdzić? GIMP JEST MODNY
Zachęcam do zainstalowania i zapoznania się z programem.
Strona projektu:
http://gimp-win.sourceforge.net/
Tak to co wyżej "+":
-Obecnie jest na równym poziomie co PS a nawet go przewyższa gdyz możemy go dostosowywac do naszych potrzeb i jest darmowy ^^
-Nawet poczatkujacy "grafik" da sobie rade w prostszych obróbkach zdjęć bądź tworzeniu jakiejś prostej grafiki na strone www gdyż w interfejsie poruszamy sie bardzo intuicyjnie ^^
- www.gimpuj.info mnóstwo dodatków tutoriali przykałdów etc ^^
No ale zauważyłem jeden "-" (jak do tej pory to nieźle ^^)
-Po dodaniu zbyt dużej ilości np Brush`y (pędzelków) program włącza sie baaaaardzo poowoli wiec należy uważać na zbytnią przesade oczywiście nie ma co sie bać gdyż takie objawy u mnie wystąpiły przy dodaniu około 1200 nowych Brush`y wiec nie jest tak źle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum