Hide/Show Panels Hide/Show Panels
Nawigacja
Portal
  Strona Główna
  Artykuły
  Download
  Forum
  Linki
  Kontakt ze schroniskiem
  Kontakt z administratorem
  Galeria
  Szukaj
  Autorzy strony, wolontariusze
  filmik

Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 136
Najnowszy Użytkownik: ~zielonatrawka89
Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
~madi
Brak Avatara height=

Punktacja:
Ogólne: 36
Bonusy: 0
Kary: 0

2) ~wet_radzi (34 pkt.)
3) ~Milord (12 pkt.)
4) Dorcia (10 pkt.)
5) ~Majjj (8 pkt.)
6) ~greta (5 pkt.)

Reklama

opera

tchunder

firefox

Bykom stop

Zobacz Temat
Schronisko dla zwierząt w Piotrkowie Trybunalskim | Porady i problemy | Zachowanie
Autor Zachowanie psa podczas burzy
~aneczka
Użytkownik

Dodane dnia 01-08-2009 10:39
Mój pies bardzo boi się burzy. Już kilka godzin przed burzą zaczyna "wariować". Czy można podać jakieś leki uspokajające żeby pies znosił to łagodniej?
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Zachowanie psa podczas burzy
~wet_radzi
Użytkownik

Dodane dnia 01-08-2009 19:37
aneczka napisał/a:
Mój pies bardzo boi się burzy. Już kilka godzin przed burzą zaczyna "wariować". Czy można podać jakieś leki uspokajające żeby pies znosił to łagodniej?

Witam!

W takim przypadku, o tym jaki środek zapobiegawczy zastosować, powinien zdecydować lekarz weterynarii prowadzący psa. Chodzi o to, że On zna psa, wie co można a czego nie należy mu podawać, żeby nie zaszkodziło, albo żeby działało skutecznie.

Zatem, w tej sprawie proszę skorzystać z pomocy swojego WETA.

Z poważaniem,
Szczepan Kawski

PS.
zapraszam na stronę:
http://www.weterynarz-radzi.pl/

Kontakt:
lek. wet. Szczepan Kawski
e-mail: kawski.weterynarz.radzi@gmail.com

W sprawach pilnych lub nagłych proszę dzwonić na numer 602-732-179

Dobre RADY:
"Nawet z pozoru banalne dolegliwości mogą wymagać badania i konsultacji lekarskiej - nigdy z tym nie zwlekaj!"
"Lepiej zapobiegać niż leczyć i działać zawczasu niż zbyt późno."
"Pamiętajcie, że człowiek i zwierzę, jego młodszy brat, jest tym co je i pije."
~madi
Użytkownik

Dodane dnia 03-08-2009 13:07
podobno sa tabletki pod jezyk dla psa co go oszołomią na jakiś czassmiley
moja negra zas stoi cala burze w oknie i obserwujesmiley heh

właśnie tak.... to jest czas na zmiane....
~Milord
Użytkownik

Dodane dnia 24-09-2009 14:36
Niestety, są takie badania, z których wynika, że wrażliwość na strzały i lęk przed burzą są w dużym stopniu uwarunkowane genetycznie. Oczywiście można nad tym pracować i w pewnym stopniu odwrażliwić, ale pewne psy będą się zawsze w jakimś tam stopniu bały. Dlatego psy wybierane do pracy z ludzmi juz jako szczeniaki przechdza odpowiednie testy.
Głaskanie i pocieszanie psa kiedy się boi to świetny sposób na utwierdzenie go, że rzeczywiście jest się czego bać, jeśli człowiek tak dziwnie się zachowuje. Najlepiej zachowywać się naturalnie, udawać że nic się nie dzieje, mozna sprobowac zainteresowac go smakolykiem( najlepiej kong) lub zabawa. Wszelkie farmakologiczne srodki dzialaj dopiero po dluzszym czasie wiec minie burza, a bedziecie miec otumanionego psa. Poza tym czeste podawanie takich wynalazkow po prostu szkodzi.
~wet_radzi
Użytkownik

Dodane dnia 24-09-2009 22:06
Milord napisał/a:
Niestety, są takie badania, z których wynika, że wrażliwość na strzały i lęk przed burzą są w dużym stopniu uwarunkowane genetycznie. Oczywiście można nad tym pracować i w pewnym stopniu odwrażliwić, ale pewne psy będą się zawsze w jakimś tam stopniu bały. Dlatego psy wybierane do pracy z ludzmi juz jako szczeniaki przechdza odpowiednie testy.
Głaskanie i pocieszanie psa kiedy się boi to świetny sposób na utwierdzenie go, że rzeczywiście jest się czego bać, jeśli człowiek tak dziwnie się zachowuje. Najlepiej zachowywać się naturalnie, udawać że nic się nie dzieje, mozna sprobowac zainteresowac go smakolykiem( najlepiej kong) lub zabawa. Wszelkie farmakologiczne srodki dzialaj dopiero po dluzszym czasie wiec minie burza, a bedziecie miec otumanionego psa. Poza tym czeste podawanie takich wynalazkow po prostu szkodzi.

Witam!

Obecnie żyjemy w takim świecie, że nikogo już burze nie zaskakują, gdyż są prognozy pogody i informacje w Internecie. Kto tylko choćby pobieżnie śledzi pogodę, ten na wiele godzin przed może się do tego przygotować i podobnie jest z przygotowaniem zwierzęcia do burzy, w tym z zastosowaniem na czas odpowiednich leków obniżających poziom lękliwości.

Wówczas, gdy zwierzę znajduje się pod wpływem takiego środka dużo szybciej oswoi się z burzą i jej efektami świetlnymi oraz dźwiękowymi, niż gdyby stosować tylko odpowiednie zachowanie i postępowanie ze zwierzęciem (gdy zwierzę wpadnie w panikę, żadne zabiegi uspokajające nie mają sensu, a gdy jest uspokojone i nie wpada w panikę, to jest podatne na nasze sugestie i może się rodczulićr1; na burzę).

Z poważaniem,
Szczepan Kawski
lekarz weterynarii

Dobre RADY:
"Nawet z pozoru banalne dolegliwości mogą wymagać badania i konsultacji lekarskiej - nigdy z tym nie zwlekaj!"

http://www.weterynarz-radzi.pl/ Wyślij Prywatną Wiadomość
~greta
Użytkownik

Dodane dnia 08-11-2009 09:40
Moja suczk a bardzo boi sie ludzi i hałasu, a zwłaszcza duzego skupiska ludnosci.Czasem ciezko ja wyprowadzic na smyczy bo chce uciekac i szarpie sie niemilosiernie.Jedynie w domu lub na dzialce jest pewna siebie i odwazna. Jak ja przyzwyczaic do ludzi?????????Pisze po raz drugi bo wczesniej podobna tresc umiescilam nie tam gdzie powinnam.

i masz zadnej odpowiedzi ani chociaz podpowiedzi:, czy jest tu ktos??????????????????oprocz mnie.
~wet_radzi
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2009 11:10
greta napisał/a:
Moja suczk a bardzo boi sie ludzi i hałasu, a zwłaszcza duzego skupiska ludnosci.Czasem ciezko ja wyprowadzic na smyczy bo chce uciekac i szarpie sie niemilosiernie.Jedynie w domu lub na dzialce jest pewna siebie i odwazna. Jak ja przyzwyczaic do ludzi?????????Pisze po raz drugi bo wczesniej podobna tresc umiescilam nie tam gdzie powinnam.

Witam!

Podała Pani za mało wiadomości na temat suczki. Nie znam ani jej wieku, ani jej rasy i historii, w tym skąd pochodzi i w jakim wieku oraz skąd była wzięta?

Podane w opisie objawy mogą mieć rozliczne źródła. Trzeba mieć wystarczająco szczegółowy materiał faktograficzny do analizy przyczyn takiego zachowania. Dopiero wtedy będzie możliwe udzielenie rady.

Z poważaniem,
Szczepan Kawski
lekarz weterynarii

Dobre RADY:

~greta
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2009 15:51
Moja Greta byla wzieta ze schroniska , jakis czas temu to mloda suczka. Bardzo przyjazna wobec dzieci i ludzi , choc boi sie obcych zwlaszcza nie na swoim terytorium.Na widok ludzi a zwlaszcza duzego skupiska ludzi ucieka, tak bylo gdy wzielam ja nad wode, potem dwie godziny jej szukalam az znlazlam siedzaca przy drodze.Gdy innym razem bylo malo ludzi nad woda biegala szczesliwa , kapala sie i nie zwracala uwagi na nikogo.Jest bardzo przywiazana do mnie , ale czesto nie moge jej wyprowdzic z bloku bo gdy napotka czlowieka na schodach wraca sie pod drzwi.Tak samo boi sie halasu , gdy jest burza albo gdy ktos trzepie dywan zadna sila jej nie wyciagnie. Natomiast w domu szczeka gdy ktos zapuka i jest pewna siebie, czasem musze ja nawet zamknac w lazience bo nie chce wpuscic do mieszkania obcych.Prosze o rade.
~wet_radzi
Użytkownik

Dodane dnia 15-11-2009 22:41
greta napisał/a:
Moja Greta byla wzieta ze schroniska , jakis czas temu to mloda suczka. Bardzo przyjazna wobec dzieci i ludzi , choc boi sie obcych zwlaszcza nie na swoim terytorium.Na widok ludzi a zwlaszcza duzego skupiska ludzi ucieka, tak bylo gdy wzielam ja nad wode, potem dwie godziny jej szukalam az znlazlam siedzaca przy drodze.Gdy innym razem bylo malo ludzi nad woda biegala szczesliwa , kapala sie i nie zwracala uwagi na nikogo.Jest bardzo przywiazana do mnie , ale czesto nie moge jej wyprowdzic z bloku bo gdy napotka czlowieka na schodach wraca sie pod drzwi.Tak samo boi sie halasu , gdy jest burza albo gdy ktos trzepie dywan zadna sila jej nie wyciagnie. Natomiast w domu szczeka gdy ktos zapuka i jest pewna siebie, czasem musze ja nawet zamknac w lazience bo nie chce wpuscic do mieszkania obcych.Prosze o rade.

Witam!

Suka wymaga szkolenia. Najprościej, z udziałem trenera. Jeśli nie ma takiej możliwości, to trzeba skorzystać z dostępnej literatury.

Zachowanie suki wskazuje na to, że jest niepewna, bo nie zsocjalizowała się należycie w dzieciństwie. Teraz trzeba ją sukcesywnie i stopniowo oswajać z tym czego się obawia. Podane w pytaniu przykłady dobrze ilustrują jak to robić trzeba. Oswajanie trzeba zaczynać od minimalnego stresu (bodźca). Gdy go zaakceptuje i przestanie się go bać, to można go nieznacznie zwiększyć, aż do oczekiwanego skutku.

Nie da się tego opisać w kilku zdaniach ani też opisać r11; to wymaga demonstracji i instruktażu rna żywor1;.

Z poważaniem,
Szczepan Kawski
lekarz weterynarii

Dobre RADY:

Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

#Benek104
DATA: 23/11/2009 17:14
Zapraszamy do oglądania nowych zdjęć, :-) nowego Schroniska, budowanego na Podolu

#Benek104
DATA: 04/10/2009 16:02
Serdecznie zapraszamy do oglądania zdjęć z akcji "Zerwijmy łańcuchy" która w dzisiejszym dniu odbyła się w Piotrkowie . Zdjęcia znajdują się w galerii.
Zapraszamy!

#Benek104
DATA: 03/10/2009 16:33
znaleziono psa kontakt pod adresem skpzluczynski@op.pl

#Benek104
DATA: 26/09/2009 12:15
Dokonaliś
my kolejnej aktualizacji galerii zdjęć Nowego Schroniska dla zwierząt. Zapraszamy do oglądania zdjęć.

@webmaster
DATA: 30/07/2009 06:29
Zapraszamy do korzystania i udzielania się na forum - administratorzy
serwisu

@webmaster
DATA: 24/07/2009 12:33
Wczoraj miała miejsce awaria serwera dlatego niezbędne było przywrócenie kopii zapasowej bazy danych z: 23-07-2009 godz. 22:55.
~Administrator~

~walczus
DATA: 28/06/2009 22:27
W nocy z 26 na 27 czerwca we wsi Młynary zginął pies-kundelek
.
Wabi się Nando ma 3 lata. Jest czarny, średniej wielkości 13 kg, ma byszczącą sierść jest zdrowy i szczepiony. Cechy ch

~mysia1
DATA: 28/06/2009 12:57
popieram osobe pod nickiem TakiSobieLudek. to nie sztuka zagłosować na swoje zdjęcie a innym wstawić słabe...

~TakiSobieLudek
DATA: 26/06/2009 20:03
Oceniajcie zdjecie jakoś z rozsądkiem a nie walicie najniższa notę aby wypromować swoją fotke. To idiotyzm jakich mało.

#Benek104
DATA: 24/06/2009 08:28
Raczej nie ponieważ do zdjęcia które przesyła się na nasz konkurs lepiej mieć pełnią władze nad nim oraz nad pupilem który się na takim zdjęciu znajduje.

~mysia1
DATA: 23/06/2009 16:50
hej, uważam, że ten konkurs to strzał w dziesiątkę, czekam na inne zdjęcia, bo ja niestety zwierzaka nie posiadam. może być zdjecie nieswojego zwierzątka?smiley

#Benek104
DATA: 22/06/2009 09:13
Już można głosować na zdjęcia nadesłane na konkurs "Pies i kot przyjaciel aparatu". Aby to zrobić należy być zalogowanym jeżeli zaś nie masz jeszcze konta to się zarejestruj

#Benek104
DATA: 17/06/2009 15:30
Zdjęcia
do konkursu można przesyłać od jutra lecz głosowanie rozpocznie się od poniedziałku

@webmaster
DATA: 17/04/2009 05:02
Forum ruszyło !!! czekam na wasze propozycje dotyczące działów

@webmaster
DATA: 15/04/2009 19:12
Nowe newsy, artykuły, zdjęcia - dodane. Wszystko dzięki administratorom i opiekunom strony. Niebawem ruszymy z forum. Zapraszamy!!!

@webmaster
DATA: 15/02/2009 18:03
Witajcie, strona zyskała nowy Layout i wprowadziłem trochę kosmetycznych zmian. Niebawem dalsze poprawki.

@webmaster
DATA: 01/02/2009 14:36
Strona Schroniska dla zwierząt niebawem będzie gotowa