Hide/Show Panels Hide/Show Panels
Nawigacja
Portal
  Strona Główna
  Artykuły
  Download
  Forum
  Linki
  Kontakt ze schroniskiem
  Kontakt z administratorem
  Galeria
  Szukaj
  Autorzy strony, wolontariusze
  filmik

Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 136
Najnowszy Użytkownik: ~zielonatrawka89
Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
~madi
Brak Avatara height=

Punktacja:
Ogólne: 36
Bonusy: 0
Kary: 0

2) ~wet_radzi (34 pkt.)
3) ~Milord (12 pkt.)
4) Dorcia (10 pkt.)
5) ~Majjj (8 pkt.)
6) ~greta (5 pkt.)

Reklama

opera

tchunder

firefox

Bykom stop

Zobacz Temat
Schronisko dla zwierząt w Piotrkowie Trybunalskim | Porady i problemy | Szkolenie
Autor Skakanie na ludzi
~aneczka
Użytkownik

Dodane dnia 01-08-2009 10:23
Jak oduczyć szczeniaczka skakania na przychodzących do domu ludzi?
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Skakanie na ludzi
~madi
Użytkownik

Dodane dnia 14-08-2009 06:56
a powiedz mi jak oduczyć skakania na ludzi psa co ma już 2,5roku i nadal to robi??
mankament jest taki ze wazy 40kg<to suczka amstafa> i ludzie się boja ale ona robi to z radości...
niektórzy wiedza ze to radość i tez się cieszą ale moja na wszystkich skacze....

właśnie tak.... to jest czas na zmiane....
Dorcia
Użytkownik

Dodane dnia 19-08-2009 21:59
Aby odpowiedzieć na to pytanie najpierw muszę wyjaśnić kilka zasad obowiązujących w psim świecie:
- świat psa jest czarno-biały, jeśli to co robi przynosi mu korzyść to wówczas zachowanie się powtórzy, jeśli to co robi nie przynosi mu zysku zachowanie zacznie wygasać,
- pies to oportunista - aby coś zrobił musi mu się to opłacać,
- pies postępuje według swoich psich zasad, jeśli chcemy aby postępował inaczej MUSIMY GO TEGO NAUCZYĆ.
Skakanie nie jest zachowaniem samo nagradzającym się(pies nie skacze dla samego skakania - nie skacze np. na ściany bo nie ma reakcji z ich strony), więc jeśli pies za skakanie na nas czy na naszych gości nie otrzyma nagrody wówczas zachowanie to zacznie samoistnie zanikać. No tak, ale co jest nagrodą dla psa, gdy na nas skacze? Nagrodą jest nasza uwaga!!! Proszę się postawić w pozycji naszego psiego przyjaciela - ktoś przychodzi pies najzwyczajniej w świecie cieszy się, nienauczony innego zachowania, zachowuje się tak jak potrafi - jest PSEM w jego świecie to naturalne postępowanie. W dodatku kiedy nasz pupil skacze na gości nagle cały świat kręci się wkoło niego - mówimy do niego, bawimy się (w jego mniemaniu) w odpychanie, goście fajnie podskakują czy machają rękami, jest głośno... HEJAAAAAAAA zabawa na całego. Nawet jeśli w tym momencie krzyczymy na psa, czy użyjemy bodźca awersyjnego (np. uderzymy go, szarpniemy z obroże) i tak pies został nagrodzony, gdyż zwróciliśmy na niego uwagę.
Najprostszym sposobem, aby psa oduczyć skakania jest nauczenie go zachowania, które w trakcie przyjścia gości jest dla nas akceptowalne. Tak więc należy najpierw ustalić jak byśmy chcieli, aby pies się zachowywał w trakcie witania: ma stać czterema łapami na ziemi, ma siedzieć, ma warować itd. Załóżmy, że chcemy aby pies po przyjściu gości grzecznie siedział w pokoju. Najpierw musimy bardzo dobrze nauczyć psa komendy SIAD, następnie stopniowo i nieliniowo przedłużać czas, gdy pies pozostaje w pozycji siad. UWAGA!!! Należ wprowadzić komendę zwalniającą (np. dziękuje, OK, wolny), inaczej pies będzie zrywał komendę SIAD, gdyż nie ma jasnego komunikatu jak długo ma siedzieć. Jeśli pies potrafi już bezbłędnie wykonać komendę SIAD, zaczynamy uczyć psa poprawnego witania się z nami. Miejmy zawsze w kieszeni przygotowane dla psa smaczki i kiedy wchodzimy a nasz pupil zaczyna na nas skakać odwracamy się do niego plecami, ale tak, aby totalnie nie zwracać na niego uwagi i nawet nie patrzeć na niego. Pies dość szybko zrozumie, że nie uzyska w ten sposób Twojej uwagi - czyli nie uzyska nagrody. Jeśli tylko pies przestanie po Tobie skakać odwracasz się spokojnie (zbyt gwałtowne odwrócenie może spowodować ponowną ekscytacje psa i pupil znowu zacznie po nas skakać) i nagradzasz psa smaczkiem za trzymanie 4 łap na ziemi po czym wydajesz komendę SIAD - gdy pies usiądzie dajesz psu smaczka i spokojnie głaszczesz go. PAMIĘTAJ - Twoje opanowanie i spokój udziela się psu, jeśli chcesz, aby psiak spokojnie się z Tobą lub z gośćmi witał, nie nakręcaj go natarczywym głaskaniem lub wypowiadanymi słowami, wystarczy że psa pogłaszczesz i powiesz DOBRY PIES. Pamiętaj na koniec o komendzie zwalniającej! Po tej komendzie pies dla Ciebie nie istnieje, jeśli nawet próbuje znowu na Ciebie skakać ignoruj go!!! W ten sposób pies szybko nauczy się nowego spokojnego sposobu witania. Gdy Wasz pupil potrafi grzecznie się witać z Wami czas na naukę spokojnego witania Waszych gości. Poproś kilka zaprzyjaźnionych osób o pomoc przy ćwiczeniach. Poinstruuj ich, aby wchodząc do mieszkania ignorowali psa dopóki ten nie jest w pozycji SIAD. Do nauki musisz mieć psa zapiętego na smycz. Pamiętaj, aby cała nauka odbywała się spokojnie, bez krzyków i niepotrzebnych gestykulacji. Umów się ze znajomym, na ćwiczenia, zostaw otwarte zamki abyś nie musiał iść do drzwi ich otwierać, niech przyjaciel wejdzie do domu. Ty w tym czasie stań w sporej odległości od drzwi, ale tak by pies je widział, wydaj psu komendę SIAD i nagródź jej wykonanie, staraj się utrzymać psa w pozycji siad nagradzając go co chwila smakołykiem, jeśli pies grzecznie siedzi niech znajomy powoli zbliża się do Was. Jeśli pies nadal grzecznie siedzi niech znajomy pogłaszcze spokojnie psa, Ty nagródź go smaczkiem i wydaj komendę zwalniającą. Jeśli pies wyrywa się na smyczy i nie chce przyjąć pozycji SIAD ignoruj go, stój trzymając go na smyczy a znajomy niech ominie Ciebie i psa nie zwracając na niego uwagi i usiądzie. UWAGA!!! Nie zwracajcie najmniejszej uwagi na psa dopóki ten nie uspokoi się. Jak tylko pies się uspokoi wydaj mu komendę SIAD, nagródź psa gdy ten usiądzie. Podtrzymuj psa w pozycji SIAD nagradzając go co chwila i chwaląc głosem. Poproś znajomego, aby zaczął się powoli zbliżać. Gdy pies zerwie komendę znajomy oddala się a Ty powtarzasz swoje zachowanie tak jak na początku. Dopiero w momencie, gdy uda się psu wytrzymać w pozycji SIAD podejście znajomego, ten może pogłaskać psa. Od razu nagródź pupila smaczkiem, głosem i pogłaszcz. Wydaj komendę zwalniającą i przestań na psa zwracać jakąkolwiek uwagę. Ćwicz tak z różnymi znajomymi wciąż asekurując psa smyczą, aby nie mógł skoczyć na gościa. Jeśli przyłożysz się do ćwiczeń pies szybko pojmie za jakie zachowanie otrzyma nagrodę. Dopiero, gdy psiak potrafi spokojnie w pozycji SIAD witać się, gdy jesteś obok niego, zacznij stopniowo od niego oddalać się w stronę drzwi, wciąż powtarzając ćwiczenia ze znajomymi.
Jeśli psiak to jeszcze mały szczeniak, możemy pomóc psu utrzymać pozycje siedzącą i po naprowadzeniu smaczkiem na pozycje SIAD bardzo delikatnie przytrzymać go wciąż nagradzając za grzeczne siedzenie.
Pamiętaj! Sukces Twojego psa zależy od Ciebie.smiley
~madi
Użytkownik

Dodane dnia 20-08-2009 09:24
przyznam szczerze ze z zaciekawieniem to czytalam ale w przypadku mojej suczki to nie skutkuje... ona jesli sie nie zwraca na nia uwagi zachowuje sie tak samo... wg mnie jej reakcja jest spowodowana tym ze oznajmia iz ona tu jest. dlatego szczeka i skacze.... chociaz sama nieewiem..

Dorcia
Użytkownik

Dodane dnia 20-08-2009 21:58
Madi, masz racje, Twój pies skacze i szczeka właśnie dla tego, że go nauczyłaś (oczywiście nieświadomie), że takie zachowanie powoduje zwrócenie na niego uwagę. Aby pies tak się nie zachowywał, musisz teraz mu pokazać, że takie zachowanie już dłużej nie będzie mu przynosić nagrody w postaci uwagi Twojej czy Twoich gości. Musisz nauczyć psa, że teraz otrzyma to co wymuszał szczekaniem i skakaniem tylko wtedy, gdy zachowuje się grzecznie. Proponuje popracować z psem! Madi, zachowanie utrwalane przez długi czas nie zmieni się z dnia na dzień, na to potrzeba czasu i ciężkiej pracy ze strony przewodnika. Jeśli przez 2,5 roku zachowanie psa przynosiło mu pożądane efekty to nie można oczekiwać, że nagle psiak pojmie, że zasady gry się zmieniły. Proponuje wytrwale ćwiczyć zachowując się konsekwentnie, a po pewnym czasie zaczną się pojawiać pożądane efekty.
Edytowane przez Dorcia dnia 20-08-2009 23:15
~Milord
Użytkownik

Dodane dnia 24-09-2009 14:30
Oprocz cwiczen polecam kantarek- nie mylic z kagancem , czy kolczatka. To rewelacyjna sprawa, sprawdzilam na wlasnych psach. Nieduzy wydatek, a skutkuje.smiley
Dorcia
Użytkownik

Dodane dnia 05-10-2009 21:01
Ja nie zalecam zastosowania tutaj obroży udowej (kantarka), gdyż niewłaściwie jego użycie przy wyskoku może doprowadzić do poważnych uszkodzeń kręgosłupa u psa!!! Kantarek służy zupełnie do innych celów szkoleniowych i jak każda pomoc szkoleniowa musi być użyta we właściwy sposób we właściwych sytuacjach - moim zdaniem stosowanie kantarka do oduczania psa skakania po ludziach nie jest tutaj właściwe.
~madi
Użytkownik

Dodane dnia 10-10-2009 06:24
ale moj pies nie mial oczekiwanej reakcji z mojej strony gdy ktos zapukal do drzwi. ma to w instynkcie... nie znam osoby co ma psa ktory nie szczeka gdy ktos zapuka lub zadzwoni... ja mam psa obronnego wiec oduczenie jej paru spraw moze sie mijac z cudem.. to tak jakbym chciala oduczyc ja szczekac...
sa przypadki ze pies szczeka schodzac na dwor wiec rowniez oznajmia swoja obecnosc... tak wiec prosze o konkretny sposob aby ja tego oduczyc. pozdrawiamsmiley

~Milord
Użytkownik

Dodane dnia 10-10-2009 18:10
hmmm, mowiac o kantarku mialam na mysli uzywanie go na spacerach...Mowimy o tym samym kantarku? U mnie psiak po prostu pieknie idzie na smyczy, nie skacze, a ignoranci mysla, ze ma kaganiecsmiley

Wszystkim polecam ksiazke Zapomniany jezyk psow -Jane Fennell, naprawde warto tam zajrzec.
Dorcia
Użytkownik

Dodane dnia 11-10-2009 21:06
Madi - skoro nie znasz ani jednego psa zachowującego się spokojnie na dźwięk dzwonka to zapraszam do mnie, zobaczysz nie jednego ale nawet 3 psy leżące spokojnie na kanapach gdy ktoś dzwoni i o dziwo w tym amstaffa, owczarka i goldena. Ja osobiście znam bardzo wiele psów reagujących bardzo spokojnie na dźwięk dzwonka. Jeśli już chodzi o ścisłość to amstaffy nie są psami obronnymi a bojowymi a to znaczna różnica. Proponuję również poczytać na temat instynktów u psów bojowych!
Nie widze żadnego problemu w oduczeniu psa szczekania - a dokładniej w nauczeniu psa spokojnego zachowania bez szczekania. Pies szczeka gdy chce nam coś oznajmić, że albo jest pobudzony, zdenerwowany, podirytowany, boi się danego czynnika itd. Pies zrównoważony, opanowany, socjalny nie szczeka z byle powodu. Wychowanie psa, który szczeka mało i tylko wówczas gdy jest NA PRAWDĘ ku temu powód to spory nakład pracy!
Piszesz, że pies "nie mial oczekiwanej reakcji z mojej strony gdy ktos zapukal do drzwi" - ale oczywiście że miał - wystarczy że wstałaś i poszłaś w kierunku drzwi - dla psa już wówczas coś ciekawego zaczyna się dziać bo dzwonek oznacza że Ty wstaniesz będzie można za Tobą pójść, za chwile ktoś pojawi się w drzwiach, będzie można na niego poskakać a ten ktoś lub Ty wówczas zaczniesz z psem super zabawę w chwytanie go, odciąganie.......... generalnie dla psa dzwonek oznacza koniec nudy i początek jakiś fajnych wydarzeń!!!
Dalej piszesz "ja mam psa obronnego wiec oduczenie jej paru spraw moze sie mijac z cudem.." - co do psa obronnego to już wyjaśniłam, że amstaff takim psem nie jest, a co do cudów to ich nie ma ale jest praca, praca i jeszcze raz ciężka, systematyczna praca a ta przynosi rezultaty. Pytasz Madi o konkretny sposób, hmmmmmmm - konkretny sposób na ćwiczenie z psem, aby nauczyć go spokojnego witania gości masz podany w poście. Jeśli pytasz o sposób wychowania spokojnego, zrównoważonego i nie szczekającego z byle powodu psa (wyjście na spacer powinno być zdarzeniem socjalnym nie wzbudzającym w psie takich emocji które powodują szczekanie) to zapraszam na szkolenia - po to one są, nie da się tego wyjaśnić ot-tak w poście.Pozdrawiam
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

#Benek104
DATA: 23/11/2009 17:14
Zapraszamy do oglądania nowych zdjęć, :-) nowego Schroniska, budowanego na Podolu

#Benek104
DATA: 04/10/2009 16:02
Serdecznie zapraszamy do oglądania zdjęć z akcji "Zerwijmy łańcuchy" która w dzisiejszym dniu odbyła się w Piotrkowie . Zdjęcia znajdują się w galerii.
Zapraszamy!

#Benek104
DATA: 03/10/2009 16:33
znaleziono psa kontakt pod adresem skpzluczynski@op.pl

#Benek104
DATA: 26/09/2009 12:15
Dokonaliś
my kolejnej aktualizacji galerii zdjęć Nowego Schroniska dla zwierząt. Zapraszamy do oglądania zdjęć.

@webmaster
DATA: 30/07/2009 06:29
Zapraszamy do korzystania i udzielania się na forum - administratorzy
serwisu

@webmaster
DATA: 24/07/2009 12:33
Wczoraj miała miejsce awaria serwera dlatego niezbędne było przywrócenie kopii zapasowej bazy danych z: 23-07-2009 godz. 22:55.
~Administrator~

~walczus
DATA: 28/06/2009 22:27
W nocy z 26 na 27 czerwca we wsi Młynary zginął pies-kundelek
.
Wabi się Nando ma 3 lata. Jest czarny, średniej wielkości 13 kg, ma byszczącą sierść jest zdrowy i szczepiony. Cechy ch

~mysia1
DATA: 28/06/2009 12:57
popieram osobe pod nickiem TakiSobieLudek. to nie sztuka zagłosować na swoje zdjęcie a innym wstawić słabe...

~TakiSobieLudek
DATA: 26/06/2009 20:03
Oceniajcie zdjecie jakoś z rozsądkiem a nie walicie najniższa notę aby wypromować swoją fotke. To idiotyzm jakich mało.

#Benek104
DATA: 24/06/2009 08:28
Raczej nie ponieważ do zdjęcia które przesyła się na nasz konkurs lepiej mieć pełnią władze nad nim oraz nad pupilem który się na takim zdjęciu znajduje.

~mysia1
DATA: 23/06/2009 16:50
hej, uważam, że ten konkurs to strzał w dziesiątkę, czekam na inne zdjęcia, bo ja niestety zwierzaka nie posiadam. może być zdjecie nieswojego zwierzątka?smiley

#Benek104
DATA: 22/06/2009 09:13
Już można głosować na zdjęcia nadesłane na konkurs "Pies i kot przyjaciel aparatu". Aby to zrobić należy być zalogowanym jeżeli zaś nie masz jeszcze konta to się zarejestruj

#Benek104
DATA: 17/06/2009 15:30
Zdjęcia
do konkursu można przesyłać od jutra lecz głosowanie rozpocznie się od poniedziałku

@webmaster
DATA: 17/04/2009 05:02
Forum ruszyło !!! czekam na wasze propozycje dotyczące działów

@webmaster
DATA: 15/04/2009 19:12
Nowe newsy, artykuły, zdjęcia - dodane. Wszystko dzięki administratorom i opiekunom strony. Niebawem ruszymy z forum. Zapraszamy!!!

@webmaster
DATA: 15/02/2009 18:03
Witajcie, strona zyskała nowy Layout i wprowadziłem trochę kosmetycznych zmian. Niebawem dalsze poprawki.

@webmaster
DATA: 01/02/2009 14:36
Strona Schroniska dla zwierząt niebawem będzie gotowa