co myślicie i psach rasy AMSTAF?
czy słysząc ta nazwę macie jakieś niemiłe wspomnienia?
ja jestem właścicielka 3-letniej suczki właśnie tej rasy i uważam ze to stereotypy ze ta rasa jest straszna. owszem są groźne ale zależy to głównie od wychowania psa, takie moje zdanie.....
zmieńmy podejście ludzi do zwierząt.
czekam na wasze opinie.....
Ja także uważam czy to że pies stanie się agresywny zależy od tego jak go wychowamy oraz jak z nim postępujemy, Wiadomą rzeczą jest że jeżeli psa tresujemy na agresywność komendami bierz itp:. stanie się on agresywny (oczywiście jest to zabronione zapis o tym że nie wolno tresować psy na agresywność znajduje się w "Ustawie o Ochronie Zwierząt". ) i może się to zakończyć tragedią. Tak samo jeżeli bijemy psa (także jest to karane "Ustawa o Ochronie Zwierząt"). Jeżeli pies jest wychowany konsekwentnie lecz bez przemocy itp. Nie powinien On zaatakować, Lecz jeżeli jest on maltretowany lub źle szkolony to czynie się z niego "BĄBA ZEGAROWA" i można odliczać czas kiedy zaatakuje.
"Zwierzę jako istota żyjąca zdolna do odczuwania cierpień nie jest rzeczą, człowiek jest mu winien poszanowanie ochronę i opiekę" - Fragment "Ustawy o Ochronie Zwierząt"
Ja myślę że to są cudowne, uczuciowe psy.
Miałam do czynienia z bezdomną sunią amstaffką, lizała mnie po rękach, przytulała się, mimo że mnie nie znała. Teraz niestety jest w schronisku, ale z relacji wolonteaiuszek wynika że nie ma w niej cienia agresji, do każdego człowieka się cieszy...