w dawnych czasach można bylo dostać legitymacje jak się należało do jakiejś organizacji chroniącej np naturę...
czy istnieje opcja zrobienia takiej legitymacji by moc chronić w jakimś stopniu zwierzęta??bo jeśli widzę jakiegoś człowieka znęcającego się nad psem jego reakcja na mój sprzeciw może być oczywista. poleci parę obelg itp.. tak to by można mieć taka legitymacje i moc powiadomić nawet straż miejska..
Straż miejska, Policje, Inspektora d\s zwierząt itp. można powiadomić nawet gdy nie posiada się takiej legitymacji. A jeżeli osoba znęca się nad zwierzęciem jak ty opisałaś to należy powiadomić policje lub Inspektora d\s zwierząt w Piotrkowie jest to Pani Grażyna Fałek prezes naszego TOZ-u.
"Zwierzę jako istota żyjąca zdolna do odczuwania cierpień nie jest rzeczą, człowiek jest mu winien poszanowanie ochronę i opiekę" - Fragment "Ustawy o Ochronie Zwierząt"
no owszem ale spotkałam przypadek ze służby prawa zbagatelizowały sobie tak owy przypadek. nie dość ze ludzie się irytują jak się zwraca uwagę to niestety ale nie uwierzę ze mogę liczyć na pomoc służb miejskich. nie potrafią pilnować ludzi to dopilnują zwierze?? no takie moje zdanie....
Zgodzę się że jeżeli wezwałaś Straż miejską to zbagatelizowali sobie taki przypadek do spraw okrucieństwa wzywa się POLICJE lub INSPEKTORA D\S ZWIERZĄT, ponieważ straż miejska zajmuje się tylko wykroczeniami.
"Zwierzę jako istota żyjąca zdolna do odczuwania cierpień nie jest rzeczą, człowiek jest mu winien poszanowanie ochronę i opiekę" - Fragment "Ustawy o Ochronie Zwierząt"
mimo wszystko uważam ze policja również nie zareaguje z wielka aprobata na takie sprawy. ale uwierz mi ze jeśli nadarzy się okazja to zobaczę czy policja reaguje
pozdrawiam
To jest obowiązek policji bo znęcanie się nad zwierzętami to łamanie prawa zawartego w "Ustawie o Ochronie Zwierząt". A nawet jeżeli nie pomoże policja to zgłoś to do inspektora d\s zwierząt w Piotrkowie,
a spotkałeś się z taką sytuacją że dzwonisz po policje a oni i tak nic nie robią??? bo ja nie tylko ze zwierzętami się spotkałam z takim okrucieństwem;/;/ serio.... dlatego wydaje mi się że jeśli trzeba coś zrobić to faktycznie bez pomocy służb prawa tylko inspektorat d/s zwierząt
Tak spotkałem się z sytuacją gdzie policja nie reagowała (wymówka brak patroli). Tylko sprawa taka że Policja ma prawo zatrzymać taka osobę na 48 godzin. Takiego prawa za to niema Inspektor d\s Zwierzą.A więc podczas takiej sytuacji najlepiej jest powiadomić POLICJE i Inspektora d\s zwierząt, jeżeli na naszą prośbę Policja nie reaguje to myślę że na prośbę Inspektora zareaguje bez żadnych problemów.
Najważniejsze jest to by zainterweniować a nie przejść obojętnie.!!!
Madi, doskonalym pomyslem jest zoorganizowanie grupy ludzi, ktorzy beda tworzyc tzw. wolontariat zewnetrzny. To bardzo wazne dzialania. Zajmuja sie oni nie tylko zbiorka karmy, lekow, pieniedzy , ale dzilaniem w terenie. Naprawde warto. Pamietajmy, ze kazda wizyta w schronie obcych osob to ogromny stres dla psow.